Categorieƫn
Passiefhuis Breukelen

2020

Het jaar van de installaties. Maar dan wel pas vanaf april. De eerste maanden van het jaar zaten we in Scandinaviƫ, op jacht naar het Noorderlicht. Dat doen we met onze oude brandweerauto (onze milieuzonde, klik hier voor de reis).

Verwarming, verlichting en ventilatie zijn de items van dit jaar. De basisverlichting bestaat uit een 40-tal LED-spots in het plafond. Elke spot is met een eigen kabel aangesloten in een centrale kast. Hierdoor kunnen we per lichtpunt bepalen hoe die aangestuurd wordt. Op dit moment is dat met pulsschakelaars, maar dat kan later ook via het domoticasysteem.

De ventilatie bestaat uit een Zehnder balansventilatie met warmteterugwinning (balans-WTW). Op 9 plaatsen (woonkamer en slaapkamers) kunnen we verse lucht inblazen en via 6 ventielen in WC, badkamers en keuken zuigen we vieze lucht af. De warmte winnen we dus terug. Dat betekent dat de verse lucht nooit koud is, maar slechts 1,5 graad lager is dan de afgevoerde lucht. Dit is een belangrijk onderdeel van het Passiefhuis-concept.

Voor de verwarming van zowel de ruimte als van het tapwater is het buffervat van 1000 liter de basis. Het vat wordt gevoed door heat pipes op het dak. De zon levert zeker 8 maanden per jaar voldoende warmte om te kunnen douchen en de binnentemperatuur aangenaam te houden. In de overige 4 maanden moet de houtkachel (een superschone houtvergasser gekoppeld aan het buffervat) bijspringen. We hebben ruim voldoende hout van eigen terrein.

Als ruimteverwarming hebben we vloerverwarming. 1000 meter slang wordt gevoed met water van 25 graden Celsius uit het buffervat.

Ook de heat pipes hebben we zelf geplaatst.
Buffervat van ruim 300 kg moet nog naar de kelder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *